Våra tankar om By Banoo, hållbarhet och jämställdhet i business

6 tips om hur du använder mode till din fördel

vid Sofia Katarina Eriksson Mar 22, 2022

the perfect work outfit, match different occasions

En serie på 5 artiklar. Del 5 av 5.

Mode kan användas på olika sätt – för att uttrycka dig själv eller som jag pratade om tidigare, använd det för att få dig att känna på något sätt. Här är mina 6 bästa tips på hur du använder mode till din fördel, och hur du bygger den perfekta garderoben.

1. Hitta plagg eller accessoarer som får dig att känna dig som ditt bästa jag! Nyckeln här är att hitta något som verkligen gör dig lycklig. Och viktigast av allt, får dig att må bra! Det här kan vara en kavaj, en topp som du älskar, en arbetsväska som får dig att känna dig professionell eller en halsduk i en färg som du älskar.

2. Gör en association till plagget/accessoaren så att du tänker på självförtroende eller mod när du bär det . Bär den de dagar du behöver den, eller varje dag! Jag använder personligen mina blazers (och jag har några favoriter med axelvaddar) som ger mig det självförtroendet.

3. Mitt bästa shoppingtips: Hittar jag ett plagg som jag gillar brukar jag inte köpa det direkt. Om jag går iväg och fortsätter med min dag, och fortfarande tänker mycket på plagget efter det, så vet jag att det är ett bra köp. Om jag glömmer det och inte tänker så mycket på det så glömmer jag med största sannolikhet att jag ens har det i min garderob. Det var så jag köpte mina bästa plagg som jag fullkomligt älskar! En bra riktlinje för att köpa nyckelplagg är också att tänka på tre outfits som du kan matcha det nya plagget med.

outfit inspiration BY BANOO laptopväska kvinna

Bildexempel nedan: Jag valde kavajen och Signature portföljen här som nyckelplagg. Här har jag skapat en liten garderob av basplagg i matchande färger som alla kan matchas ihop för att få olika stilar. Detta gör det lättare om du vill lägga till ett säsongsbetonat eller trendigt plagg i din garderob, som accessoarer, färgglada jackor och så vidare.

Hur du stylar din jobbväska för dam

4. Bygg en garderob med basplagg som ett par bra jeans, toppar i neutrala färger och andra plagg som du kan matcha på olika sätt för att skapa olika looks. Lägg till nyckeldelar så får du en garderob med mindre plagg, men många kläder. Använd till exempel Pinterest för att hitta inspiration, detta underlättar när du letar efter nya plagg eller städar ur garderoben! Mindre är mer! Investera i kvalitetspjäser som du vet att du mår bra av.

5. Vilken del av din kropp älskar du mest? Det är den första frågan du bör ställa dig själv. Fokusera sedan på att förbättra det! Växla tankesättet från att gömma sig till att visa upp sig.

6. Ta reda på vilka färger och stilar som passar din hudton. Det finns absolut inget rätt eller fel, men som stylist arbetar vi alltid för att förstärka kundens kropp, inte dölja den! Så ta reda på vilken underton du har, varm eller kall (eller neutral) och vilka färger som passar dig bäst. Intensiva färger eller pasteller? Ansiktet kan kännas mer levande och energifyllt när du använder rätt färger! Här är en snabbguide;

Underton

  • Coola undertonsegenskaper: blå/lila ådror, du ser bättre ut i silver och du blir lätt bränd i solen.
  • Varma undertonsegenskaper: Gröna ådror, du ser bättre ut i guld och du blir lätt solbränna i solen.
  • Neutrala undertonsegenskaper: blå/gröna ådror, går bra med både silver och guld etc.

Bara bestämt av din underton kan vi inte säga att en färg fungerar bättre än den andra - men vi kan säga att en del eller ton av färgen fungerar bättre. Varm hudton = varmare nyanser i färgen som rött och gult. För en kall hudton, gå till mer blå, lila och gröna färger. Neutral går bra med båda.

färgpalett när du bestämmer dig för vilka färger som passar dig

Så, hur vet jag om jag passar bättre i ljusblått eller mörkt? Det är här det blir intressant. Den andra aspekten vi tittar på är kontrasten mellan din hud och din hårfärg. Om kontrasten är låg (till exempel ljus hy med blont hår eller brun hud med mörkare hår) - rekommendationen är att prova ljusare färger med mer vitt eller svart - skapa pasteller eller neutrala färger. Människor som har hög kontrast (som mörkbrun hud med svart eller färgat hår, eller ljus hy med svart hår) - kan få fram klarare, skarpare färger lite lättare.

hudton pantone

Ju närmare hårfärgen är huden - desto lägre kontrast. Ju högre kontrast - desto ljusare är en färg (och vice versa). Det finns absolut inget rätt eller fel, till exempel finns det mer än 400 nyanser av färgen röd, så leta efter en färg med rätt nyans och ton så kommer din hud att glöda! Men viktigast av allt – välj vilka färger du gillar bäst, och våga prova något utanför din komfortzon.

hudtoner och hårfärgskontraster

Använd mode till din fördel. Ett av mina favoritcitat är "visualisera ditt högsta jag och dyka sedan upp som henne", och det här passar så bra med mode. När jag visualiserade hur jag ville känna mig när jag gick in på mitt framtida kontor blev det också tydligt vad jag ville ha på mig när jag gjorde det. Jag ville ha en snygg kostym med lite klackar, några coola svarta solglasögon, kristallsmycken och en snygg laptopväska (kanske också en liten pudel med glitterhalsband). Så det var det jag började bygga min garderob på, och nu är i princip allt jag äger kostymer och gnistrande smycken. Det får mig att känna mig som en framgångsrik affärskvinna varje dag som går mot mina drömmar, helt enkelt för att jag väljer att göra det.

xx Sofia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.