Gratis frakt inom Sverige. 9 EUR inom EU, Norge och UK.

Hur mode kan påverkar hur du känner

En artikelserie i fem delar. Del 1 av 5.

Hej kära ni, 

Mitt namn är Sofia Katarina, jag är utbildad designer som älskar allt som glittrar, samt har ett diplom inom Personal Shopping / Style Advisor. Just nu gör jag också min praktik hos BY BANOO sedan två veckor tillbaka med Persheng som min mentor.

Under mitt sista år på mina studier inom modedesign i Italien skrev jag mitt examensarbete om hur mode kan påverka hur du mår, känner, agerar och hur andra uppfattar dig. Jag valde att läsa på ännu mer och studerade hur jag som designer kan använda mig utav de olika designelementen för att framkalla specifika känslor genom mina plagg. Jag älskar modepsykologi och styling, och är något som jag kommer dela med mig utav i denna serie uppdelat i 5 artiklar. Här nedan har ni en bild på mig!

Sofia Katarina Eriksson, internship BY BANOO

Studier visar att folk skapar ett första intryck redan inom några sekunder, och mode har en stor påverkan. För att ta detta ett steg längre så har kroppsspråket också en stor påverkan på första intrycket, som i sin tur även mode har på kroppsspråket.

När du tar på dig något som du känner dig bekväm i så rör du på dig annorlunda - något du kan relatera till? Inte? Okej, låt oss föreställa oss detta. Vardagligen så har du på dig ett par jeans och en topp, men en dag har du en intervju eller liknande där du känner dig nästintill tvingad att klä upp dig i en kostym, kanske en pennkjol eller något annat som varken känns eller ser bra ut (är du inte van eller känner att det bara inte är något för dig, så är det absolut inga fel med det!). Det kan kännas konstigt, och du kanske till och med inte känner dig som dig själv. Boom, nu hoppas jag att du hänger med!

Om du är lika nördig som jag, är detta superintressant (om inte kan du  

hoppa till nästa stycke, det är okej). Detta fenomen kallas Inklädd kognition och är något som de kognitiva psykologerna Hajo Adam och Adam Galinksy från Northwestern University har gjort flera studier om.

I deras studier kom de till slutsaten att människor skapar en symbolisk och känslomässig koppling till kläder, vilket i sin tur har en effekt på personen som bär plagget, som t.ex. i detta fall när hen genomförde testerna. De medverkande blev indelade i tre grupper. Första gruppen gjorde testerna i sina vanliga kläder, medan grupp två och tre fick en identisk vit rock - enda skillnaden var att den ena gruppen blev informerad om att det var en målarrock, medan den andra blev informerad att det var en läkarrock. Under det första testet fick de göra uppgiften med rocken framför sig, och den andra gången medan de hade på sig rocken. Gruppen som blev informerad att det var en läkarrock gjorde bättre ifrån sig på testet (och detta hade ingenting med personens intelligens att göra). De kom till slutsatsen att personerna faktiskt anammade känslan som de associerade med en läkare - någon som är smart och pålitlig, vilket faktiskt påverkade deras fokus och resultat.

Deras slutsats var att för att du ska känna av och bli påverkad av ett plagg så måste du ha skapat en känslomässig koppling och faktiskt bära plagget. Undermedvetet delar vi in människor i “grupper” och “stereotyper”, vilket betyder att vi kan tro att folk är på ett visst sätt baserat på hur de klär sig. För mitt examensarbete utförde jag en egen studie där de medverkande fick beskriva personerna de såg på skärmen med ett par ord, utan att få se deras ansikten. Efter att ha beskrivit 6 bilder fick de se deras ansikten, och insåg då att det egentligen bara var 3 personer med olika kläder som de hade beskrivit på helt olika sätt, enbart baserat på hur de var klädda. Orden de använde var också synonymer till varandra, vilket styrker teorin om att mode har stor inverkan när vi undermedvetet skapar grupper och stereotyper - som vi sedan associerar känslor och personlighetsdrag till.

Vad jag känner är viktigt att nämna här är att det inte finns ett rätt eller fel sätt att klä sig. Om du känner dig bekväm i vad du har på dig, så kommer det att påverka ditt kroppsspråk, och folk kommer uppfatta dig som självsäker. Detta är något jag kommer fortsätta skriva om i de kommande artiklarna. Tills dess, detta är tecknet du letat efter att för att ta första steget mot dina drömmar, YOU GO GIRL!

xx Sofia Katarina

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända