Gratis frakt inom Sverige. 9 EUR inom EU, Norge och UK.

När är ett företag jämställt?

Jag läste precis en jättebra artikel på Breakit som har granskat ägandet i fyra hypade startups som alla står för female empowerment – allting från träningskläder som står för starka kvinnor till rakhyvlar och ögonfransserum för kvinnor. Något Breakit belyser i artikeln är att det är huvudsakligen män som äger dessa bolag, och när VDn för ett av bolagen blir uppringd förstår han inte alls varför det är viktigt att det är just män som äger bolaget, utan börjar istället prata om att 90% av de anställda är kvinnor och att de har en kvinnlig VD – dock är 100% av ägarna män. I praktiken innebär det att vid en försäljning eller notering av bolaget kommer det vara ägarna som får ta del av utdelningen.

Självklart är grundtanken med att starta bolag att tjäna pengar och vara lönsam. Många start-ups vill skala upp sina bolag för att sedan sälja det till ett riskkapitalbolag och/eller sätta det på börsen. Det finns också miljontals idéer därute och man kan tjäna pengar på nästan vad som helst idag. En trend jag har sett med nya startups är att de har ett tydligt WHY. Varför finns just VI? Jag personligen tror att det är viktigt för trovärdigheten att WHY finns med från start. Du ska trots allt övertyga framtida kunder att köpa dina produkter eller tjänster.

Absolut kan män också stå för starka kvinnor och säga ”f*ck the patriarchy”, men det jag undrar är om de säger det för att tjäna pengar eller om de verkligen tycker så? Efter att ha pratat runt med vänner om Breakits artikel var det flera som sa ”va, ägs detta av män?” – lite som att det har gömts undan.

Något vi vet är att kapital är makt. För att vi ska bli mer jämställda tror jag att kvinnor behöver äga mer – något som ”enklast” görs genom att man startar ett bolag, för vem har flera miljoner att investera i ett befintligt bolag?

Vad är då mitt WHY? Varför startade jag By Banoo? Precis som många andra företag började det med ett problem som jag ville lösa. Jag upplevde helt enkelt att det inte fanns bra jobbväskor för kvinnor på marknaden. Visst vill jag bygga ett lönsamt bolag som ska växa, men jag vill också till 100% stå för det jag gör. Jag är stolt över att jag äger bolaget och vill bana väg för att fler kvinnor ska våga starta bolag och börja äga. I mina ögon är ett bolag helt jämställt när ägandet är lika mellan män och kvinnor. Innebär det att jag tycker att varje bolag ska vara 50/50? Inte direkt, men på en övergripande nivå bör fördelningen så ut som sådan.

Sammanfattningsvis tror jag att en bra väg till ett jämställt ägande är genom att fler kvinnor startar bolag där de senare kan investera i andra bolag, vilket gör att kapitalet kan växa och likaså det kvinnliga ägandet.

Slutligen vill jag lyfta Ownershift – de jobbar för att fler kvinnor ska äga, vilket jag fullständigt står bakom.

Persheng Babaheidari By Banoo

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända

'